10 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Jeża. Jeże to małe, naziemne ssaki, które żerują głównie w nocy. Charakterystyczną cechą jeża jest kolczasty grzbiet. Kolce te są prążkowane naprzemiennie w kolorach białym i czarnym. Jeż ma ich na ciele około pięciu tysięcy.
Jeż posiada wydłużony pysk zaopatrzony w ostre zęby, za pomocą których radzi sobie nie tylko z dżdżownicami, ale również zagryza węże. Oczy ma małe i wypukłe, natomiast część twarzowa w kształcie stożka zakończona jest zawsze wilgotnym nosem stanowiącym narząd dotyku. Jeże bardzo chętnie zamieszkują w ogrodzie, także tym zagospodarowanym. Pożywienie jeża stanowią owady, ślimaki i małe gryzonie, dlatego ten pożyteczny zwierzak powoduje zmniejszenie się ilości szkodników.
W Polsce występują dwa gatunki jeży: europejski, zwany także zachodnim (Erinaceus europeus) i wschodni (Erinaceus roumanicus), który ma białą plamę na piersi. Na zachodzie naszego kraju przebiega granica zasięgu tych blisko spokrewnionych gatunków, ale są i takie miejsca, gdzie występują one razem. Już w środku lata jeże traktują swoje organizmy jak spiżarnie i objadają się bez umiaru, gromadząc tłuszcz. Jesienią jeż potrafi ważyć ponad kilogram, a gdy się obudzi wiosną - zaledwie 300 g. Do snu przygotowuje sobie gniazdo z liści i traw umocowane patykami. Najpierw gromadzi stertę liści, wciska je w gąszcz, a potem wygniata w nich niszę. Jeż zapada w sen zimowy. Śpi około pół roku, jego funkcje życiowe zostają wówczas ograniczone do minimum. Zapasy zgromadzone w organizmie mają za zadanie pozwolić przetrwać zimę. Zbyt wczesne przebudzenie jest dla jeża niebezpieczne, gdyż nie znajdzie on wtedy pożywienia.
Jeśli zauważymy w naszym ogrodzie jeża a brakuje tam miejsc które mogłyby służyć ma za zimową kryjówkę to zbudujmy mu schronienie, to może być drewniana skrzynka, lub szałas z gałęzi. Taki domek dobrze jest umieścić wśród gęstych krzewów, w stosie gałęzi zostawionych na zimę, w grubej ściółce z liści. Chodzi o to żeby zapewnić warstwę izolującą od chłodu, w naturze zimowe legowiska jeży zapewniają im nawet przy tęgim mrozie temperaturę powyżej 0°C.
Opr.D.WB