Fruczak gołąbek - polski "koliber" (video)

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

Fruczak gołąbek to średniej wielkości motyl (ok. 3-4 cm długości i 4-4,5 cm rozpiętości skrzydeł) o krępej sylwetce. Szarobrunatne ciało pokryte jest gęstymi włoskami. Na końcu odwłoka posiada białe i czarne, odstające łuski, które przypominają ptasi ogon. Ułatwiają one motylowi sterowanie w locie. Przednie skrzydła ma barwy szarej z ciemnymi liniami, tylne z kolei pomarańczowej.

Motyl ten należy do rodziny zawisakowatych. Zawisaki są w większości motylami nocnymi, tylko nieliczne gatunki - takie jak chociażby fruczak - latają w ciągu dnia.

Rodzina ta charakteryzuje się masywną budową ciała o doskonałych warunkach aerodynamicznych. Należą do najszybciej latających motyli. Nawet na długich dystansach mogą osiągać prędkość do 50 km/h, a nawet 65 km/h, wykorzystując maksymalnie siłę nośną wiatrów, natomiast w porze bezwietrznej ich przemieszczanie się ma ograniczony charakter.

Pokarm pobierają podobnie jak kolibry, zawisając w powietrzu dzięki szybkim trzepoczącym ruchom skrzydeł, stąd ich nazwa. Unosząc się w powietrzu spijają nektar z kielichów kwiatów za pomocą długiej ssawki. Wybierają kwiaty bogate w nektar, o długich, wąskich kielichach (na filmie zainteresowały go floksy).

Tekst: K. Nowak, Film: A. Pruszkowska

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button