Pszczoły ruszyły do pracy

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

Coraz dłuższy i cieplejszy dzień wyraźnie wpływa na zmiany w przyrodzie. Od około tygodnia możemy obserwować na pasiece oblatywanie się rodzin pszczelich. Po zimowym „siedzeniu” w ulu pszczoły mogą wreszcie wylecieć i się opróżnić – całą zimę tego nie robiły! Kał pszczeli widać już na wszystkim co w sąsiedztwie pasieki się znajduje: na ulach, budynkach, kostce chodnikowej. Dlatego też w tych dniach nie należy postawiać samochodów obok pasieki ani wieszać prania. Kał pszczeli zawiera duże ilości kitu, co sprawia że trudno go usunąć.

DSC 8946
Wiosenny oblot pszczół, fot. A. Pruszkowska
DSC 9035
Wiosenny przegląd rodziny pszczelej, fot. A. Pruszkowska

Woda
Koniecznie w tych dniach należy postawić na pasiece poidło z wodą - najlepiej ciepłą. Woda będzie teraz potrzebna do rozrzedzania pokarmu. To wzmaga intensywność rozwoju rodziny pszczelej. Nieocenione też są naturalne oczka wodne o słonecznej wystawie.

2.Pszczoła pijąca wodę fot.A.Pruszkowska                                                                
  Pszczoła miodna pijąca wodę na poidle, fot. A. Pruszkowska

Pyłek kwiatowy
Zapasy pyłku kwiatowego zgromadzone na zimę w plastrach (pierzga) zaczynają się kończyć. Dlatego pszczoły w tym czasie poszukują tego rodzaju pożywienia bardzo intensywnie. Jest to nieodzowny składnik diety młodych larw (czerwia) podawany w formie „papki”.  Pyłek kwiatowy zawiera białka, tłuszcze, cukry, sole mineralne, hormony wzrostu oraz wiele witamina, w tym D i E. A zatem ważne jest aby w sąsiedztwie pasieki występowały rośliny kwitnące wczesną wiosną. W marcu dostępne są dla pszczół kwiaty wierzb, dereni i ałyczy.

DSC 8973

Pszczoła miodna zbierająca pyłek, fot. A. Pruszkowska

Wierzba
Wszystkie gatunki wierzb są owadopylne i dwupienne (rozdzielnopłciowe – osobno występują osobniki męskie i osobniki żeńskie). Kwiaty ich są zebrane w kwiatostany zwane baziami lub kotkami. W Polsce występuje około 30 gatunków wierzb. Są cennymi wiosennymi roślinami miododajnymi i pyłkodajnymi. Najwcześniej ze wszystkich wierzb zakwita iwa. Uznawana jest też za najbardziej miododajną – przeciętna wydajność miodowa z 1 ha zarośli wierzbowych wynosi ok. 35 kg. Jednak większe znaczenie mają w okresie wiosennym osobniki męskie ze względu na produkcję pyłku.  

DSC 8918
Wierzba iwa, fot. A. Pruszkowska    
DSC 8909
Wierzba iwa oblatywana przez pszczoły, fot. A.Pruszkowska

Dereń
Dereń właściwy (d. jadalny) to roślina owadopylna i jednopienna (obupłciowa). Kwiaty drobne  i żółte, zebrane w kuliste kwiatostany, rozwijają się przed pojawieniem liści. Pszczoły oblatuję je masowo zbierając pyłek i małe ilości nektaru.

1.Pszczoła miodna fot.A.Pruszkowska
Pszczoła miodna na kwiatach derenia jadalnego, fot. A. Pruszkowska

Śliwa wiśniowa
Śliwa wiśniowa (ałycza) to roślina owadopylna i jednopienna (obupłciowa). Używana jest w sadownictwie na podkładki, a w zielni miejskiej na żywopłoty. Za nim pojawią się liście, na ałyczy rozwijają się białe i wonne kwiaty, z których pszczoły zbierają dużo nektaru oraz pyłku. Wydajność miodowa tej rośliny to 30 kg/h.

Oprac. A. Pruszkowska