Aktualności

Klauzula informacyjna dot. przetwarzania danych osobowych na podstawie obowiązku prawnego ciążącego na administratorze. Szczegółowe informacje znajdują się w zakładce: Polityka prywatności.

Listopad dla wielu z nas to bardzo ponury miesiąc. Opadłe liście, krótszy dzień, mniej słońca i światła, szaro i deszczowo, nie sprzyjają dobremu samopoczuciu. Możemy jednak sprawić, by kolor dłużej gościł w przestrzeni z korzyścią dla nas i przyrody. Krajobraz listopada ożywią czerwone owoce m.in. jarzębin, berberysów, kalin, głogów, dzikiej róży. Dziki bez, bluszcz ale też tarnina wciąż zachęcają dorodnym, ciemnym owocem, który często utrzymuje się na pędach nawet podczas mrozów. Białe owoce śnieguliczki czy jemioły także cieszą ludzkie oko ale przede wszystkim gwarantują pożywienie zimującym u nas ptakom.

   Niedawno minęła dziewiąta rocznica śmierci profesora Konrada Rudnickiego, wybitnego naukowca, intelektualisty i człowieka głębokiej wiary. Konrad Rudnicki często mawiał: „Urodziłem się wprawdzie w Warszawie, ale wychowałem w Sulejowie. Prócz Krakowa z żadnym innym miejscem nie jestem tak związany jak z Sulejowem. Sulejów to dla mnie znacznie coś więcej niż rodzinna tradycja”.

Włodzimierz Koperkiewicz był niestrudzonym badaczem dziejów regionu opoczyńskiego, skarbnicą wiedzy o swojej małej ojczyźnie.

 10 listopada obchodzimy Międzynarodowy Dzień Jeża. Jeże to małe, naziemne ssaki, które żerują głównie w nocy. Charakterystyczną cechą jeża jest kolczasty grzbiet. Kolce te są prążkowane naprzemiennie w kolorach białym i czarnym. Jeż ma ich na ciele około pięciu tysięcy.

Jakub Tomanek (1902 – 1975), profesor nauk leśnych, botanik, specjalista meteorologii. Urodził się w Smardzewicach nad Pilicą, do końca życia zawsze podkreślał swe pochodzenie i folklorystyczne przywiązanie do swej „małej ojczyzny”.

    W dniu 8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia wśród dzieci i młodzieży, uczenia dobrych nawyków żywieniowych, spożywania regularnie posiłków oraz informowanie o konsekwencjach złej diety.

Jerzy Stanisław Aleksandrowicz to kolejna wielka postać polskiej i światowej nauki związana w dzieciństwie i młodości z nadpiliczem. Profesor Aleksandrowicz urodził się 2 sierpnia 1886 roku w Stoczkach, pow. opoczyński (tuż przy granicy SPK), był synem Bronisława - leśnika leśnictwa Błogie i wnukiem Jerzego Aleksandrowicza – profesora botaniki w Szkole Głównej, założyciela ogrodu botanicznego w Warszawie. W 1904 roku rozpoczął studia przyrodnicze w Cesarskim Uniwersytecie Warszawskim. Naukę kontynuował w Zurychu, a studia uzupełniające odbył w Monachium, Heidelbergu, Paryżu i Jenie. Stopień dr filozofii uzyskał w Zurychu w 1909 r. 

  Święto to obchodzone jest przez wegan na całym świecie 1 listopada, dla upamiętnienia powstania Towarzystwa Wegańskiego, Vegan Society, w 1944 roku. Celem święta jest promowanie weganizmu, czyli wyeliminowania produktów pochodzenia zwierzęcego nie tylko ze swojej diety, ale i w ogóle z życia. Ten dzień jest także okazją do podkreślenia roli warzyw i owoców oraz zbóż i w codziennej diecie człowieka.

Choć wakacje już dawno za nami, chcielibyśmy podzielić się z Państwem pewnymi spostrzeżeniami z tamtego okresu.

Profesor Seweryn Dziubałtowski urodził się 31 grudnia 1883 roku w Smardzewicach, zm. 23 sierpnia 1944 w Warszawie. Absolwent I Liceum Ogólnokształcące im. Jarosława Dąbrowskiego w Tomaszowie Mazowieckim.